Ain ni suka memasak, mula-mula belajar memasak umur 12 tahun. hmmm..Adik-adik perempuan lain pun sama..yang lelaki diajar banyak buat kerja luar. Abah kate yang penting anak perempuan tahu masak, kalau xtahu besok pegi rumah orang kate xtahu masak, buat malu je..hihi
Kitaorang xde komplen pon, tanggungjawab anak perempuan memasak.. macam-macam gak la ragamnya masa mua-mula memasak dulu.haha masak nasi pun xreti..lagi-lagi bile da duduk asrama, bila balik kampung je kene masak, boleh pulak lupe bahan-bahan masak nasi goreng. time tu mak xde...na masak nasi goreng xegat. Terpakse la gak time tu call kawan pakai telepon umah...(kelakar tul) nasib la kawan tahu. kihkih
Sampai la sekarang..kitaorang akan gilir-gilir memasak kat uma. Ain suka gak cuba macam2 resepi..biasala..bila merantau belajar tempat orang..macam-macam makanan kita tahu bile beli bungkus tepi jalan..macam-macam ada! haha
Mula la na bereksperimen kat rumah, tapi masing-masing selera lain-lain..macam ain xtahan makan pedas-pedas sekarang, abah pulak xboleh makan blackpaper banyak..adik-adik de xmakan certain sayur. Jadi masak ekut selera semua...klu xkene selera seorang..kene masak lain yang bole masuk selera sorang tu..haaa..biasa la keluarga...
Abah jenis yang xsuka makan luar, sebab riso xterjamin kebersihannye...bila kita masak..kita tahu bahan yang kita na masak dan bagi family makan ni bersih..selamat...tentunye halal! penting. Mesti ramai keluarga yang macam ain ni kan, tapi orang sekarang sibuk ngan kerjaya masing-masing xsempat masak sampaikan dapur tu bersawang lame-lame..haha
Na berkongsi resepi yang ain da rse kesedapannye ni...memang nyummmm..Coklatnye melting in your mouth! Delicious sgt!...resepi ni ain dapat dari blog the kitchen guardian.
Congo Bars
2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
2/3 cup butter, I used Anchor, Tatura has not been giving the right taste and texture lately!
1 lb light brown sugar, I used 12 oz only thank God!
3 large eggs
1 tsp vanilla
11.5 oz milk chocolate chip, I used 250g chopped Valrhona
1 cup pecans, I didn't have any, so skipped this.
Sift flour, baking powder and salt into a large bowl.
Stir brown sugar and softened butter, until all butter disappears and well incorporated.
Add eggs one at a time, stir well. Add vanilla.
Add chocolate chips and nuts, mix well.
Add dry mixture ie flour, baking powder and salt.
Bake ina 13/9 inch pan at 170 degrees Celcius for about 30 minutes or until the top is golden. Like baking Brownies, never over bake or you will have a hard brownie!
No comments:
Post a Comment